Διατροφή κουνελιών από 6 μηνών έως 6 ετών

Έχοντας αναφέρει την διαδικασία αλλαγής δεν έχουμε πει σε ποια χόρτα θα πρέπει να μεταβούμε από τη στιγμή που, πλέον, έχουμε να κάνουμε με ένα ενήλικο κουνέλι. Στην συνέχεια θα πούμε περισσότερα πράγματα τα οποία αφορούν την διατροφή ενός ενήλικου κουνελιού καθώς από την ηλικία των 6 μηνών μπορούμε να προσθέσουμε πολλά πράγματα. Ας ξεκινήσουμε με το βασικότερο όλων, το χόρτο.

 Σε αυτό το σημείο να πούμε πως στην Ελλάδα, τις κατάλληλες ποιότητες σε χόρτα μπορεί να τις βρει κάποιος στην  Bunny και Oxbow. Ας δούμε τι επιλογές μας δίνει η κάθε εταιρία για τα χόρτα. Ας ξεκινήσουμε με την Bunny που έχει μεγαλύτερη ποικιλία.

Η Bunny Nature παράγει αρκετές σειρές χόρτων, κατάλληλες για κουνέλια. Η βασική της σειρά, την οποία θα δείτε στην συνέχεια, αποτελείται από 18 είδη χόρτων (timothy hay, meadow fescue, meadow foxtail, ryegrass, red fescue, german ryegrass, blue grass, bent grass, cocksfoot, creeping red fescue, dandelion, silverweed, chickweed, yarrow, ribwort, white clover, red clover, birdsfood trefoil) με μικροδιαφορές μεταξύ τους. Εξαίρεση βλέπουμε στις συσκευασίες που δεν βλέπουμε κάποια προσθήκη γεύσης και βγαίνει σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων και των 3 κιλών, οι υπόλοιπες αποτελούνται από χόρτο και κάποιο πρόσθετο που αυτό μπορεί να είναι είτε κάποιο λαχανικό, φρούτο ή άνθος. Στην απλή σειρά βλέπουμε τις εξής ποικιλίες όπου δίπλα αναγράφεται και η περιεκτικότητα του καθενός:

 • Μήλο ( 6%)
 • Άνθη ( 1.5% άνθη χαμομηλιού, άνθη ρόδου, άνθη κετιφέ, άνθη μολόχας)
 • Κυνόροδο ( 5%)
 • Χαμομήλι ( 6%)
 • Καρότο (10%)
 • Λαχανικά ( 6% πιπεριές, παντζάρι, παστινάκι )

Παρατηρείται πως η συγκεκριμένη σειρά χόρτων είναι και η πιο διαδεδομένη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κουνελιών αρέσκονται στο να την τρώνε. Αν δεν τους αρέσει η σειρά που δεν περιλαμβάνει κάποιο πρόσθετο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα διαλέξει κάποια από τις προαναφερόμενες. Τις συσκευασίες των προϊόντων αυτών μπορείτε να τις δείτε παρακάτω

Η Bunny όμως βγάζει και μια 2η σειρά χόρτων. Αποτελείται από meadow χόρτο, έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργειά τους καθώς έχουμε να κάνουμε με χόρτα τα οποία έχουν μεγαλώσει με φυσικό τρόπο, χωρίς προσθήκη φυτοφαρμάκων. Αποτελείται από μία ποικιλία φυτών, βοτάνων και τα καλύτερα μέρη λουλουδιών. Όπως συμβαίνει και με τις απλές συσκευασίες της bunny, έτσι και η σειρά organic προσθέτει γεύσεις σε κάποιες από αυτές. Έχουμε λοιπόν τις organic χωρίς γεύσεις που βγαίνουν σε συσκευασίες των 600 γραμμαρίων και των 2 κιλών ενώ όσες περιέχουν κάτι πρόσθετο όπως για παράδειγμα πικραλίδα, μήλο κλπ, είναι σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων. Σε αυτή τη σειρά χόρτων βλέπουμε τις παρακάτω ποικιλίες και την περιεκτικότητα τους:

 • Λαχανικά (8% καρότο, ντομάτα, σέλινο)
 • Μήλο (10%)
 • Άνθη (3% άνθη χαμομηλιού, άνθη κετιφέ, μαργαρίτες)
 • Πικραλίδα (3%)

Αυτή η σειρά είναι λιγότερο διαδεδομένη και αρκετοί δε γνωρίζουν για την ύπαρξή της. Φταίει η έλλειψη ενημέρωσης; Φταίει το γεγονός ότι είναι πιο ακριβή; Ίσως ο συνδυασμός και των δύο. Όπως και να έχει, έχουμε να κάνουμε με ανώτερη ποιότητα. Τόσο στην ποιότητα του χόρτου, όσο και στην συσκευασία. Το χόρτο σε αυτή τη σειρά δεν είναι τόσο εκτεθειμένο στον ήλιο καθώς η συσκευασία αποτελείται από χαρτί και όχι πλαστικό, αφήνει πολύ μικρότερο μέρος εκτεθειμένο στο φως και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το περιεχόμενο να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε καλή κατάσταση. Παρακάτω μπορούμε να δούμε φωτογραφίες αυτών των προϊόντων.

Αυτά είναι όλα τα προϊόντα της Bunny όσον αφορά το κομμάτι χόρτα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να δοθούν καθημερινά και να αποτελούν το βασικό μέρος της διατροφής ενός ενήλικου κουνελιού. Ας δούμε τώρα όμως και μια ακόμα εταιρία.

Η Oxbow είναι και αυτή μια εταιρία παραγωγής χόρτων για κουνέλια και όχι μόνο. Δραστηριοποιείται περισσότερα χρόνια σε σχέση με την Bunny και γι’ αυτό το λόγο είναι πιο γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τα χόρτα της διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με όσα αναφέραμε πιο πάνω. Στην Bunny είδαμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα μιξ 18 διαφορετικών ειδών. Η Oxbow επιλέγει σε κάθε συσκευασία της να βάζει ένα είδος με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάτι το οποίο δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για τις συσκευασίες της Oxbox είναι πως όλες σου δίνουν τη δυνατότητα να μπορέσει να ξανακλείσει η συσκευασία μετά το άνοιγμά της, κάτι το οποίο βοηθάει στο να διατηρηθεί η ποιότητα του χόρτου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε η Bunny ούτε η Oxbow προσθέτουν στις συσκευασίες τους τεχνητά αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά, δίνοντας μας έτσι την σιγουριά για την ποιότητα των χόρτων που παρέχουμε στα ζωάκια μας.  Τα είδη που έχουμε δει έως τώρα έχουν ως εξής:

Timothy hay: Πρόκειται για το βασικότερο και πιο διαδεδομένο είδος χόρτου για κουνέλια καθώς μπορούν να τρέφονται αποκλειστικά με αυτό από τη στιγμή που ενηλικιώνονται (μετά τους 6 μήνες). Σε αντίθεση με το alfalfa, το timothy αλλά και όσα θα δούμε στη συνέχεια, έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης παθολογικού προβλήματος (πέτρες στα νεφρά, στην ουροδόχο κλπ). Το timothy hay είναι μόνο μία ποικιλία χόρτου και κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 425 γραμμαρίων, του 1 κιλού και 134 γραμμαρίων, των 2 κιλών και 551 γραμμαρίων, των 4 κιλών και 82 γραμμαρίων, των 11 κιλών και 339 γραμμαρίων και τέλος των 22 κιλών και 679 γραμμαρίων

Orchard hay: Το orchard hay είναι μία πιο αρωματική ποικιλία χόρτου με πιο μαλακή υφή και φυσική γλυκιά γεύση πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το συγκεκριμένο είδος το προτιμούν κουνελάκια που δυσκολεύονται ή δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε χόρτο και τα χαρακτηριστικά του τα παρακινεί να το δοκιμάσουν. Το orchard κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 425 γραμμαρίων, του 1 και 134 γραμμαρίων, των 2 κιλών και 551 γραμμαρίων, των 4 κιλών και 82 γραμμαρίων, των 11 κιλών και 339 γραμμαρίων και τέλος των 22 κιλών και 679 γραμμαρίων.

Botanical hay: Το Botanical hay είναι ένας συνδυασμός του κλασικού timothy hay με διάφορα αρωματικά και βότανα όπως χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού, λεβάντα και τριφύλλι. Έτσι προσθέτουν γεύση στο χόρτο με φυσικό τρόπο ώστε να καλυφθούν όλες οι προτιμήσεις των μικρών μας φίλων, ακόμη και των πιο ιδιότροπων. Το συγκεκριμένο χόρτο κυκλοφορεί σε συσκευασία των 425 γραμμαρίων

Oat hay: Το oat hay προέρχεται από φυτά βρώμης πριν προλάβουν να δημιουργηθούν σπόροι, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με γεμάτο άρωμα και πιο «αλμυρή» γεύση από τα υπόλοιπα. Είναι ίσως από τις πιο τραγανές ποικιλίες της εταιρίας, κάτι το οποίο μπορεί να μην αρέσει σε όλα τα κουνέλια αλλά δημιουργεί καλύτερη τριβή στα δόντια τους επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το μασήσουν. Το oat hay μας παρέχεται σε συσκευασία των 425 γραμμαρίων

Hay Blends: Το Blends hay είναι η μία από τις λίγες εξαιρέσεις μιξ χόρτων της Oxbow που προαναφέραμε. Ουσιαστικά πρόκειται για τον συνδυασμό του timothy hay και του orchard hay προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερη ποικιλία ανακατεύοντας 2 διαφορετικές γεύσεις και υφές χόρτων. Το blends υπάρχει σε συσκευασίες των 567 γραμμαρίων, του 1 κιλού και 134 γραμμαρίων και των 2 κιλών και 551 γραμμαρίων.

Timothy Meadow hay: Εδώ έχουμε ακόμη έναν συνδυασμό χόρτων και όπως θα καταλάβατε ήδη από το όνομα πρόκειται για το timothy και το meadow, που αποτελείται από διάφορα κατάλληλα χόρτα, καταλήγοντας πάλι στην πληθώρα υφών και γεύσεων. Διατίθεται σε συσκευασίες των 992 γραμμαρίων των 2 κιλών και 381 γραμμαρίων.

Organic Meadow Hay: Εδώ έχουμε αποκλειστικά Meadow hay, δηλαδή την ίδια ποικιλία που χρησιμοποιεί και η Bunny, με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας χωρίς την προσθήκη φαρμάκων. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 425 γραμμαρίων και του 1 κιλού και 134 γραμμαρίων

Harvest Stacks-Western Timothy: Η σειρά Harvest Stacks δε διαφέρει από τα υπόλοιπα χόρτα της εταιρίας καθώς πρόκειται για το ίδιο ακριβώς χόρτο, το Timothy σε συμπαγή μορφή. Έχει συμπιεστεί με σκοπό την μείωση της σκόνης έως και 80% κάνοντας το έτσι προσιτό και για μετακινήσεις ή ταξίδια αφού πιάνει λιγότερο χώρο. Μπορεί να δοθεί είτε ως έχει σαν κυρίως χόρτο είτε να ανακατευθεί με κάποιο από τις υπόλοιπες συσκευασίες για να υπάρξει ποικιλία ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στις συσκευασίες. Κυκλοφορεί σε κουτί των 992 γραμμαρίων

Harvest Stacks-Western Timothy with Carrots: Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα η μόνη διαφορά του συγκεκριμένου προϊόντος με το προηγούμενο είναι η προσθήκη αποξηραμένου τριμμένου καρότου δίνοντας με φυσικό τρόπο μία πιο γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται ως κυρίως πηγή φυτικών ινών ή συμπληρωματικά μαζί με κάποιο άλλο χόρτο και το βρίσκουμε σε συσκευασία των 992 γραμμαρίων. Όπως είπαμε και πιο πάνω, έχει συμπιεστεί με σκοπό την μείωση της σκόνης έως και 80% κάνοντας το έτσι προσιτό και για μετακινήσεις ή ταξίδια αφού πιάνει λιγότερο χώρο

Harvest Stacks-Western Timothy with Chamomile: Η σειρά χόρτων Harvest Stacks μας δίνει ακόμη μία γευστική επιλογή με χαμομήλι. Δίνεται όπως τα άλλα 2 χόρτα της σειράς ακολουθώντας πάντα και τις οδηγίες χρήσης του κουτιού. Υπάρχει σε συσκευασία των 992 γραμμαρίων.

Έχοντας κλείσει το βασικότερο κομμάτι της διατροφής των ενήλικων κουνελιών ( άνω των 6 μηνών ) μπορούμε να αναλύσουμε περεταίρω τις τροφές τύπου πέλλετ, ποιες είναι κατάλληλες και τα χαρακτηριστικά της καθεμίας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως τα πέλλετ δίνονται συμπληρωματικά, σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αντικαταστήσουν το χόρτο το οποίο άλλωστε είναι και η βασική τους τροφή. Μόνο υπό ορισμένες συνθήκες ( αν το κουνελάκι δε τρώει αρκετό χόρτο για οποιοδήποτε λόγο ) και έπειτα από συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας μπορούμε να δίνουμε ελάχιστα παραπάνω ποσότητα.

Τροφές τύπου πέλλετ  με βάση το χόρτο καλής ποιότητας όπως όσα προαναφέραμε έχουν μόνο 6 εταιρίες στην Ελλάδα:

 • Bunny
 • Oxbow
 • Brit
 •  Selective
 • Beaphar Nature
 • Versele-Laga Cuni Complete.

Οι τροφές αυτές είναι οι μόνες ακίνδυνες τροφές σύμφωνα με εξειδικευμένους κτηνιάτρους  οπότε δεν εγκυμονούν τους κινδύνους του μούσλι ή της κουνελίνης. Να υπενθυμίσουμε πως η δοσολογία των πέλλετ που δίνουμε καθημερινά θα πρέπει να είναι 20 με 25 γραμμάρια ανά κιλό βάρους του κουνελιού. Από ποια εταιρία δίνουμε 20 γραμμάρια ανά κιλό και από ποια 25, θα αναφέρεται στην εκάστοτε εταιρία παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε.

Η Bunny Nature έχει δημιουργήσει ένα πλήθος τροφών τύπου πέλλετ για ενήλικα κουνέλια, συγκεκριμένα 7 στο σύνολο, οι οποίες απευθύνονται τόσο στις διάφορες διατροφικές τους ανάγκες αλλά και στα πιο δύσκολα γούστα. Πάντα θα πρέπει να παίρνουμε τροφές που να καλύπτουν τις ανάγκες των φίλων μας χωρίς να κάνουμε συχνές αλλαγές στην διατροφή τους πέρα από τις βασικές ( αλλαγή από τροφή μωρών σε ενηλίκων, εισαγωγή σε φρέσκα χόρτα, αλλαγή από τροφή ενηλίκων σε  υπερήλικων ή αλλαγή από ακατάλληλη τροφή σε κάποια επιτρεπτή ) κατευθυνόμενοι πάντα από τον εξειδικευμένο κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζωάκι μας. Αυτές οι τροφές είναι οι εξής :

Rabbit dream Basic: Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη βασικότερη και πιο διαδεδομένη τροφή ενηλίκων κουνελιών που παράγει η εταιρία. Όπως όλες οι τροφές της  Bunny έτσι και η Basic έχει ως βάση της 42 διαφορετικά φυτά από φυσικές ποικιλίες Meadow. Οι 3 διαστάσεις των πέλλετ παρατηρούνται μόνο στα συγκεκριμένα προϊόντα και έχουν ως στόχο  την μέγιστη δυνατή τριβή των δοντιών ώστε να μένουν σε ένα σταθερό μήκος για να αποφευχθούν οδοντικά θέματα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, του 1,5 κιλού και των 4 κιλών.

Rabbit dream Oral: Το προϊόν αυτό προορίζεται για κουνέλια με οδοντικά προβλήματα καθώς εξαιτίας της δομής του δεν ταλαιπωρούνται όσα κουνελάκια έχουν οδοντικά θέματα καθώς τα κομμάτια είναι πιο μαλακά και μικρά ωθώντας τα κουνελάκια να φάνε. Αποτελείται από 42 διαφορετικά φυτά της ποικιλίας Meadow  και έχει επίσης 3 διαστάσεις πέλλετ, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τροφές. Επιπλέον περιέχει χαμομήλι, μέντα και φασκόμηλο που καταπραΰνουν τα ερεθισμένα ούλα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, του 1,5 κιλού και των 4 κιλών.

Rabbit dream Herbs: Σε αυτή τη τροφή όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα της έχει γίνει προσθήκη αρωματικών και βοτάνων για να καλύψει και τα πιο δύσκολα γούστα των μικρών μας φίλων. Συγκεκριμένα περιέχει τσουκνίδα, πικραλίδα, πεντάνευρο, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, μυριόφυλλο, σύμφυτο, μυρώνι ενώ από άνθη περιέχει μαργαρίτα και χαμομήλι. Πολλά από τα βότανα αυτά ( πικραλίδα, φασκόμηλο, χαμομήλι ) έχουν ευεργετικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, του 1,5 κιλού και των 4 κιλών.   

Rabbit dream Special Edition: Στη Special Edition έχουν προσθέσει λαχανικά ( 6% ) όπως κολοκύθα, πιπεριά και παστινάκι παρέχοντας έτσι βιταμίνες και περισσότερη γεύση. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες του 1,5 και των 4 κιλών. Κατά τα άλλα είναι ίδια με την Basic.

Rabbit dream Winter Outdoor: Η τροφή αυτή είναι σχεδιασμένη για όσα κουνέλια παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους τον χειμώνα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο περιέχει περισσότερες βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες κάνοντας έτσι πιο ανθεκτικά στο κρύο. Ακόμη περιέχει γλυκάνισο, πεντάνευρο και άνθη χαμομηλιού για την προστασία και την υποστήριξη του αναπνευστικού όπως επίσης και λιναρόσπορο & ψευδάργυρο κάνοντας το τρίχωμα πιο χοντρό ώστε να αντέχουν στο κρύο. Δίνει περισσότερη ενέργεια στα ζώα που μένουν έξω τους κρύους μήνες υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, του 1,5 κιλού και των 4 κιλών.

Rabbit Dream Shuttle:  Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η Shuttle είναι τροφή που βοηθά στη μετάβαση από μούσλι ή κουνελίνη σε οποιαδήποτε κατάλληλη- ακίνδυνη τροφή τύπου πέλλετ και αυτό συμβαίνει γιατί πάμε από τροφές γεμάτες ζάχαρη και σιτηρά σε τροφές με βάση το χόρτο. Οπότε, είναι λογικό να διαταραχθεί το γαστρεντερικό τους σύστημα. Εδώ λοιπόν, έρχεται αυτή η τροφή ώστε να γίνει η αλλαγή όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την μετάβαση και όχι και μετά το τέλος αυτής. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 600 γραμμαρίων.

Έχοντας δει και αναλύσει όλες τις τροφές ενήλικων κουνελιών της Bunny Nature, μπορούμε να περάσουμε στην Oxbow η οποία μας παρέχει 4 διαφορετικές τροφές ενήλικων κουνελιών. Δεν έχουμε κάνει αναφορά στην Senior της Bunny. Θα δούμε αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες αυτής όταν ανοίξουμε το κομμάτι των κουνελιών ηλικίας 6 ετών και άνω. Ας δούμε λοιπόν τι μας προτείνει.

Essentials-Adult: Πρόκειται για την πιο βασική και διαδεδομένη τροφή της εταιρίας. Έχει ως βάση το Timothy και περιέχει μια πληθώρα συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του κουνελιού μας σε καθημερινή βάση. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 2.2, 4.5 και 11.3 κιλών.

Simple Harvest Adult: έχει ως βάση το Timothy. Περιέχει προβιοτικά για την ομαλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος, βιταμίνη Α για την υγιή ανάπτυξη των οστών, για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και για καλύτερη όραση, δεν περιέχει συντηρητικά και γεύσεις, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 1.8 κιλών.

Garden Select Adult: Έχει ως βάση 3 διαφορετικά είδη χόρτων έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία. Τα χόρτα αυτά μαζί και με λαχανικά και βότανα, προέρχονται από κήπους έτσι ώστε να έχουν όσο τον δυνατόν γίνεται πιο φρέσκια γεύση με απώτερο σκοπό να φτάσουν το φυσικό φυτό που θα έβρισκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν περιέχει GMO, χρωστικές και αρωματικά. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 1.8, 3.6, 11.3 κιλών.

Organic Bounty: Με αυτή την τροφή, η Oxbow προσπαθεί να φέρει την διατροφή των κουνελιών όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτά που θα έβρισκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρόκειται για βιολογικό Grass Hay που περιέχει διάφορα συστατικά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αλλά και σε φυσικές πηγές Ω3 και Ω6 παρέχοντάς τους ό,τι χρειάζεται για την καθημερινή του διατροφική ισορροπία. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 1.3 κιλών

Η Brit έχει ως βάση της το χόρτο και βότανα όπως:

 • Τσουκνίδα
 • Πικραλίδα
 • Λιναρόσπορο

Επίσης, περιέχει φυσικές πηγές πρωτεϊνών, λιπαρών, φυτικών ινών και βιταμινών για την σωστή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος και για την κάλυψη των καθημερινών θρεπτικών αναγκών τους. Ακόμα, περιέχει γαϊδουράγκαθο το οποίο υποστηρίζει την σωστή λειτουργία του συκωτιού και βοηθά στην πρόληψη συχνών μεταβολικών ασθενειών. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 300 γραμμαρίων, 1.3 και 3 κιλών

Adult: Είναι η βασικότερη και πιο διαδεδομένη τροφή της εταιρίας για ενήλικα κουνέλια. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, προβιοτηκά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυσικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης περιέχει λιναρόσπορο που είναι φυσική πηγή Ω3 και Ω6 για υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 1.5, 2, 3, 4, 5 και 10 κιλών

House: Είναι ιδανική τροφή για κουνέλια που δεν είναι τόσο δραστήρια, βρίσκονται εντός σπιτιού και τείνουν να είναι υπέρβαρα. Βοηθάει στην εξισορρόπηση αυτού παρέχοντας όμως όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται ως συμπλήρωμα διατροφής σε καθημερινή βάση. Έχει ως βάση το Timothy Hay, Grass Hay και θυμάρι και περιέχει προβιοτηκά, λιναρόσπορο και βιταμίνες A και D. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε φυσικά συστατικά. Κυκλοφορεί σε συσκευασία του 1.5 κιλών

Naturals Grain Free: Από τις ελάχιστες τροφές που δεν περιέχει καθόλου σιτηρά. Έχει ως βάση αποκλειστικά Timothy Hay καθιστώντας την υψηλή σε φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τα προβιοτικά συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και στην υγεία των δοντιών. Ακόμα, περιέχει λιναρόσπορο, λαχανικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 1.5 κιλών.

Naturals Fibafirst: Πρόκειται για μια τροφή που προσπαθεί όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των κουνελιών αλλά και να τα φέρει όσο πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον με την εμφάνιση, την υφή και την μυρωδιά της. Έχει ως βάση της το Timothy Hay, Grass Hay και θυμάρι. Περιέχει βιταμίνες και  μεταλλικά στοιχεία για την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την υγεία των δοντιών. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 2 κιλών.

Η Beaphar Nature είναι η μόνη τροφή αυτής της εταιρίας που έχει ως βάση της το χόρτο, κάτι που την καθιστά την μόνη κατάλληλη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες και περιέχει 30 διαφορετικά είδη βοτάνων και χορταρικών καθώς και 65% Timothy Hay με αποτέλεσμα το φυσικό τρόχισμα των δοντιών αλλά και στην υγιή γαστρεντερική λειτουργία. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, 1.2 και 3 κιλών

Από τις σειρές τις Versele – Laga η μόνη κατάλληλη σειρά είναι η Cuni Complete. Είναι η μόνη που έχουν ως βάση της το χόρτο, δεν έχει χρωστικές ή άλλες προσθήκες. Χωρίζεται σε 2 είδη. Την cuni complete και cuni Sensitive.  Στη συνέχεια αναγράφονται αναλυτικά το τι περιέχει η κάθε μία.

Cuni Complete: Έχει ως βάση της το Timothy Hay, Grass Hay  και βότανα. Στην σύνθεση επίσης έχουν προστεθεί λαχανικά, καρότο, φυτική πρωτεΐνη, λιναρόσπορος, μεταλλικά στοιχεία αλλά και φυτικά λιπαρά τα οποία βοηθούν στην λειτουργεία του γαστρεντερικού και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης η δομή της είναι τέτοια ώστε να βοηθάει στην σωστή διατήρηση του μήκους των δοντιών. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων, 1.7 και 8 κιλών.

Cuni Complete Sensitive: Πρόκειται για ακόμη μία τροφή της σειράς Complete η οποία επίσης έχει ως βάση το Timothy Hay, Grass Hay, βότανα αλλά και cranberries. Περιέχει λιναρόσπορο για υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα, μεταλλικά στοιχεία και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε συνδυασμό με τα cranberries συμβάλλουν σε ένα υγιές ουροποιητικό. Βοηθά στη φυσική απομάκρυνση των τριχών από το έντερο και είναι ιδανική για κουνέλια λιγότερο ενεργά, υπέρβαρα ή μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 6 ετών).