Διατροφή μωρών κουνελιών

Η διατροφή των μωρών κουνελιών δεν μπορούμε να πούμε πως είναι μία σε όλα τα στάδια μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 6 μηνών. Γι’ αυτό το λόγο, θα τα πούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται και θα εξηγήσουμε τους λόγους. Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • 0 έως 20 ημερών
    Σε αυτή ηλικία το μωρό τρέφεται αποκλειστικά και μόνο από το γάλα της μητέρας του. Το μητρικό γάλα τα βοηθά όχι μόνο να αναπτυχθούν σωστά αλλά και να αποκτήσουν τα απαραίτητα αντισώματα και βιταμίνες ώστε να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό και κατά συνέπεια θα είναι λιγότερο ευάλωτα σε ασθένειες. Στον χώρο επεμβαίνουμε μόνο για να εξασφαλίσουμε το ότι η μητέρα θα έχει πάντα στην διάθεσή της μεγάλες ποσότητες καθαρό νερό, απεριόριστο χόρτο alfalfa καλής ποιότητας και για να καθαρίσουμε το μέρος. ΟΧΙ την φωλιά!
  • 20 έως 30 ημερών

    Τα μωρά την 3η με 4η εβδομάδα από τη γέννα τους συνεχίζουν να τρέφονται με μητρικό γάλα και ξεκινούν σιγά σιγά να μασουλάνε από το χόρτο alfalfa και τα pellets της μητέρας. Σε αυτό το στάδιο τρώνε ορισμένα από τα κακά της μητέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται τα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτά για την υγεία και την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.
  • 30 ημερών έως 2 μηνών

    Αν έχουμε να κάνουμε με φυσιολογική αντιμετώπιση από την μητέρα δεν χρειάζεται να κάνουμε και τίποτα σε αυτήν την περίοδο ηλικίας. Η μητέρα θηλάζει φυσιολογικά τα μωρά της και τα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ξερό χόρτο. Σε αυτό το στάδιο έχουμε τη φυσική εναλλαγή των μωρών από το γάλα της μαμάς στο χόρτο. Το χόρτο τόσο για την μαμά που θηλάζει όσο και για τα μωρά θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας alfalfa. Παρ’ όλα αυτά, τα κουνελάκια δεν έχουν απογαλακτιστεί πλήρως. Οπότε, δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από τη μητέρα τους. Όσα μωρά απογαλακτίζονται πρόωρα (και συνήθως σε αυτή την ηλικία ή και νωρίτερα) παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωής τους τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία. Ο απογαλακτισμός έρχεται αργότερα και μόνο τότε μπορούμε να πούμε πως είναι ασφαλή χωρίς τη μητέρα.
  • 2 μηνών έως 6 μηνών

Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά κουνελάκια τρέφονται αποκλειστικά με 2 και μόνο πράγματα. Χόρτο και τροφή. Και τα 2 τα δίνουμε σε απεριόριστες ποσότητες. Σε περίπτωση βέβαια που δούμε ότι το μωρό εστιάζει πιο πολύ στην τροφή απ’ ότι στο χόρτο, περιορίζουμε την ποσότητα τροφής στα 25 γραμμάρια την ημέρα.

Το χόρτο θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας alfalfa και το δίνουμε σε απεριόριστες ποσότητες. Την καλύτερη δυνατή ποιότητα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής την έχει η Oxbow. Έχουμε δώσει και από άλλες εταιρίες αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν ίδιας ποιότητας.

Μα γιατί alfalfa και όχι κάποιο άλλο θα μπορούσε να μας ρωτήσει κανείς;

 

Ο λόγος είναι απλός. Το συγκεκριμένο είδος χόρτου έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα υπόλοιπα χόρτα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των οργάνων των μωρών. Επίσης, είναι κατάλληλο για θηλάζουσες μητέρες και για κυοφορούσες.

Η τροφή θα πρέπει επίσης να είναι για μωρά, δηλαδή να έχει ως βάση της το χόρτο alfalfa. Τροφές για μωρά μπορεί κάποιος να βρει στις εταιρίες Bunny, Oxbow, Brit, Selective, Beaphar Nature & Versele Laga cuni complete

Βunny Υoung: Περιέχει 42 διαφορετικά φυτά από φυσικές ποικιλίες meadow. Έχει υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, πράγμα που την καθιστά ιδανική για μωρά κουνέλια ( κάτω των 6 μηνών ). Οι 3 διαστάσεις που βλέπου στα πέλλετ έχουν ως στόχο την μέγιστη τριβή των δοντιών ώστε να αποφευχθούν οδοντικά θέματα. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 750 γραμμαρίων, 1.5 κιλά και των 4 κιλών. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού.

Essentials Young: Η συγκεκριμένη τροφή έχει ως βάση το χόρτο alfalfa το οποίο παρέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ασβέστιο για την σωστή ανάπτυξη των οργάνων και των οστών των μωρών. Επίσης, περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που την καθιστούν ιδανική για την ανάπτυξη των μωρών κουνελιών. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 2.2, 4.5 και 11.3 κιλών. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού.

Simple Harvest: Πρόκειται για τροφή η οποία περιέχει alfalfa και Timothy hay, προβιοτικά, βιταμίνη Α και άλλα θρεπτικά συστατικά τόσο για την ανάπτυξη των μωρών κουνελιών όσο και για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του ανωσοποιτικού και την όρασης. Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 1.8 κιλών. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού. Θα πρέπει να την παραγγείλετε από το εξωτερικό.

Garden Select Young: Στην συγκεκριμένη τροφή, η Oxbow έχει φροντίσει τα υλικά της να τα μαζεύει από κήπους ώστε να είναι όσο πιο κοντά στα υλικά που βρίσκουν τα κουνέλια στη φύση. Περιέχει Timothy και Alfalfa και δεν περιέχει GMO, σιτηρά και σόγια. Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του κουνελιού. Βγαίνει σε συσκευασία των 1.8 κιλών. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού. Θα πρέπει να την παραγγείλετε από το εξωτερικό.

Brit Junior: Έχει ως βάση της το χόρτο alfalfa και ορισμένα βότανα. Επίσης, περιέχει πληθώρα βιταμινών, φυτικών πρωτεϊνών ενώ παράλληλα είναι φυσική πηγή λιπαρών Ω3 και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βοηθάει στο να αποκτήσουν ένα λαμπερό τρίχωμα, να έχουν ένα υγειές νευρικό σύστημα και να αναπτυχθούν σωστά τα μωρά κουνέλια. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 400 γραμμαρίων και 1.5 κιλά. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού.

Selective Junior: Περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, ασβέστιο, βιταμίνες, βότανα, αντιοξυδοτικά έτσι ώστε να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των μωρών. Επίσης, περιέχει φώσφορο, προβιοτικά και φυσικές πηγές Ω3. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 1.5 και 10 κιλών. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού. Ενδέχεται να υπάρχει πλέον μόνο στο εξωτερικό

Complete Cuni Junior: Έχει ως βάση της το χόρτο alfalfa και βότανα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ασβέστιο για την σωστή ανάπτυξη των μωρών κουνελιών. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων, 1.7 και 8 κιλά. Κατάλληλο και για μητέρες τόσο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την του θηλασμού.

ΚατηγορίεςΧωρίς κατηγορία