Δόντια. Μύθοι και αλήθειες

Εδώ επικρατεί άλλος ένας μύθος γύρω από τα κουνέλια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και μεγάλη μερίδα κτηνιάτρων πιστεύει πως το κουνέλι έχει 4 δόντια. Είναι λάθος. Τα κουνέλια έχουν 28 δόντια όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα δόντια του κουνελιού ΔΕΝ είναι σαν τα δικά μας ή σαν άλλων ζώων. Αναφερόμαστε στο γεγονός πως τα δόντια τους μεγαλώνουν διαρκώς. Είναι σαν τα νύχια μας. Μεγαλώνουν ακατάπαυστα και σε αυτό το σημείο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η διατροφή τους. Η ισορροπημένη διατροφή ενός κουνελιού βοηθάει να υπάρχει ισορροπία και στο βάρος αλλά και στο να γίνεται φυσική τριβή μεταξύ των δοντιών έτσι ώστε να διατηρούνται σε φυσιολογικό μέγεθος. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως λόγω των διαφόρων μίξεων μεταξύ των ρατσών των κουνελιών, δεν έχουμε πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε κάτι που κάνει την επίσκεψη στον κτηνίατρο απαραίτητη. Τι εννοούμε με αυτό:

Παρατηρούμε σε αρκετές περιπτώσεις στραβά δόντια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η φυσική τριβή να μην είναι αρκετή. Μπορεί, το δόντι να παρεκκλίνει της πορείας του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πάει να τρυπήσει το μάγουλο, να κάνει πληγή στο απέναντι ούλο ή ακόμα χειρότερα να μεγαλώσει προς την ρίζα και να σπάσει το κόκαλο της γνάθου όπου εκεί μιλάμε για ανεπανόρθωτη ζημιά ακόμα και με την τέλεια κτηνιατρική και οικιακή φροντίδα ή προς τα μάτια του ζώου. Θα έχουμε τακτικά διαφόρων ειδών προβλήματα. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα τσεκ απ σε εξειδικευμένο κτηνίατρο θεωρείται απαραίτητο κάθε 3 με 4 μήνες. Η σωστή αντιμετώπιση για τα δόντια τα οποία δεν διατηρούν το φυσικό τους μέγεθος είναι αυτή που θα μας καθορίσει ο εξειδικευμένος κτηνίατρος. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι είτε η εξαγωγή των δοντιών που μας δημιουργούν προβλήματα ή να οριστεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων κατά το οποίο ο κτηνίατρος θα μας «κόβει» ( τρόχισμα ) τα δόντια μήπως καταφέρουμε και γλυτώσουμε την εξαγωγή.

Αφού τελειώσαμε τα βασικότερα κομμάτια όσον αφορά την υγεία, τους μύθους και γενικά την παραπληροφόρηση, μπορούμε να περάσουμε πλέον και στο κομμάτι της σωστής διατροφής πατώντας εδώ